French Digital Kitchen: taakgericht Frans leren in de slimme keuken

Taakgerichte opdrachten leren uitvoeren in een vreemde taal, een interessant concept, dat echter niet nieuw is. Men leert sneller een taal als het leerproces in concrete doe-situaties gebeurt: “You’re learning to cook a foreign dish at the same time as learning a language.” Het werkt veel motiverender dan het klassieke klaslokaal. We hebben dit positief ervaren bij expat partners.

Paul Seedhouse, professor toegepaste linguistiek aan de Universiteit van Newcastle, is het brein achter de French Digital Kitchen, een website waar je bepaalde aspecten van de Franse taal leert terwijl je gerechten uit de Franse keuken klaarmaakt.

Interessant is dat het concept aanvankelijk ontwikkeld is voor mensen, die lijden aan dementie, en de bedoeling had deze mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten door hen doelgerichte taken te laten uitvoeren. Deze bestaande technologie, de digitale keuken, ontwikkeld door professor Patrick Olivier, werd succesvol aangepast voor het aanleren van vreemde talen in een keuken, de French Digital Kitchen.

Paul Seedhouse wil nog een stapje verder gaan. In een volgend project wil hij nagaan hoe je cultuur op een dergelijke manier kan aanleren. Hij wil dit, met de hulp van de Europese Unie, ontwikkelen voor de volgende zes talen: Engels, Duits, Italiaans, Catalaans en Fins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *